Voetklachten

Gewrichtsontstekingen in de voorvoet / capsulitis

Bij capsulitis is er sprake van een ontsteking van het gewrichtkapsel van de teengewrichtjes.

Door deze ontsteking kunt u een zeurende en/of stekende pijn in de voorvoet ervaren. En ook kan er spraken zijn van ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte en zwelling.

Capsulitis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting, het dragen van verkeerd schoeisel of een afwijking van de stand van de voeten.

De pijn verergert bij belasting en wordt vooral gevoeld tijdens het afwikkelen van de voet.

Mortonse neuralgie/mortons neuroom

Bij mortons neuralgie is er sprake van een zenuwinklemming in de voorvoet. Deze klacht komt veel voor, voornamelijk bij vrouwen.

Er is sprake van een zenuwinklemming tussen de middenvoetsbeentjes van de derde en de vierde teen. Als deze zenuw langere tijd ingeklemd zit, kan er een verdikking ontstaan waardoor de klachten verergeren.

Deze inklemming kan zich uiten in een brandende pijn in de voorvoet, maar ook zorgen voor tintelingen, gevoelloze tenen, een ¨klikkend¨ gevoel bij het lopen of een schietende zenuwpijn.

Het dragen van smalle schoenen maar ook hakkenschoenen kan de pijnklachten verergeren.  

Ontsteking aan de binnenkant van de voet/ Tendinopathie van m. tibialis posterior

Bij een tendinopathie van de m. tibialis posterior is er sprake van een ontsteking van een spier aan de binnenkant van de voet.

De m.tibialis posterior is een spier in het onderbeen. Deze spier is belangrijk voor het behoud van de werking van de voetboog. Tijdens het lopen komt er een hoge trekkracht op de aanhechting van de spier.

Deze klacht kan zich uiten in pijn rondom de knobbel rond de binnenkant van de enkel.

De tendinopathie van de m. tibialis posterior kan ontstaan door overbelasting of een afwijking in de stand van de voet.