Knieklachten

Theaterknie / Retropattelaire chondropathie

Bij een retropattelaire chondropathie is er sprake van verslechtering van het laagje kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

De specifieke oorzaak is nog niet bekend. Maar er wordt gedacht aan overbelasting, verkeerde belasting of een anatomische aanleg.

Deze klacht kenmerkt zich door pijnklachten rondom de knieschijf. Deze treden vooral op bij het buigen van de knie. Ook druk op de knie is gevoelig en er kan een zwelling aanwezig zijn.

Morbus osgood schlatter

Bij morbus Osgood Schlatter is er sprake van een overbelastingsblessure die tijdens de groei optreedt. Deze aandoening komt het meeste voor bij jongens tussen de 10 en de 16 jaar oud en bij meisjes tussen de 8 en de 12 jaar oud. Bij deze blessure is de aanhechting van de kniepees geïrriteerd of ontstoken. De pees hecht zich onder de knieschijf op het bot aan. Hier zit van nature al een knobbel, maar hier kan meer botweefsel ontstaan omdat de trekkrachten van de pees op het bot hoog zijn. Op deze plek kunnen ontstekingsverschijnselen ontstaan, zoals een rode verkleuring, een zwelling of een temperatuurverschil. De pijnklachten treden meestal op tijdens of net na het sporten.

Springersknie / jumpers knee

Bij een Jumpers Knee is er sprake van overmatige belasting van de kniepees.

De knieschijf bevind zich vooraan op de knie en vormt een belangrijk deel van het kniegewricht. Hieraan hecht een pees die doorloop naar het scheenbeen. Deze pees kan overbelast raken als er een disbalans ontstaat tussen de belasting en de belastbaarheid. Als dit lang genoeg aanhoudt kan de pees zich niet voldoende herstellen en kan het weefsel in kwaliteit achteruit gaan.

Dit komt veel voor bij sporten waar veel gesprongen wordt.

Bij deze klacht bevind de pijn zich aan de voorzijde van de knie, net onder de knieschijf en is aanwezig tijdens of na het sporten. In een vergevorderd stadium houdt de pijn ook in rust aan.

Ook kan de pees gezwollen zijn en voelt het gewricht stijf aan.

O-benen / genua varum

Bij O-benen staan de knieën naar buiten.  Omdat de knieën uit elkaar staan komen de pezen en spieren aan de buitenkant van de knie op rek te staan.

O-benen kunnen ontstaan omdat de voeten naar buiten gekanteld staan. Maar ook kan er sprake zijn van hypermobiliteit, waarbij de spieren, banden en pezen te soepel zijn om de knieën recht te houden.  

X-benen / genua valgus

Bij X-benen staan de knieën naar binnen. Omdat de knieën dicht bij  elkaar staan komen de pezen en spieren aan de binnenkant van de knie op rek te staan.

X-benen kunnen ontstaan omdat de voeten naar binnen gekanteld staan. Maar ook kan er sprake zijn van hypermobiliteit, waarbij de spieren, banden en pezen te soepel zijn om de knieën recht te houden.

Pijn aan de knieschijf / patellofemoraal pijnsyndroom

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom is er sprake van pijn rondom of achter de knieschijf.

Deze klachten komen vaak voor bij kinderen en jong volwassenen, met name bij meisjes in de pubertijd.

Dit kan ontstaan door een X-stand van de benen, waarbij de knieën naar binnen draaien. Door deze afwijkende stand kan de knieschijf niet meer goed bewegen in de daarvoor bestemde groeve en ontstaan er klachten. De pijn wordt als zeurend en dof ervaren en is met name aanwezig bij intensieve belasting. Ook kan er sprake zijn van een instabiliteitsgevoel of het ontstaan van een zwelling. Bovendien kan de knie een knarsend geluid veroorzaken.

De pijn verminderd bij het strekken van de knie of tijdens rust.