Teenklachten

Scheve grote teen / hallux abducto valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen.

Een bijkomend gevolg van de scheefstand is het ontstaan van een gewrichtsknobbel bij het begin van de teen. Deze knobbel kleurt rood, is verdikt en is pijnlijk tijdens het lopen.

Je ziet deze aandoening vaak voorkomen in dezelfde familie of als gevolge van Diabetes Mellitus of Reuma. Maar ook het dragen van te smalle schoenen of hakkenschoenen werken de klacht in de hand. Dit is dan ook de reden dat deze klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Ingegroeide teennagel / unguis incarnatus

Bij een unguis incarnatus is er sprake van een ingegroeide teennagel.
Een ingegroeide teennagel komt het meeste voor bij de nagel van de grote teen. De teen is rood, gezwollen, pussig en er kan wild vlees aanwezig zijn. De nagelwal is erg gevoelig, dit komt omdat de een deel van de nagel in de huid prikt.
Het ingroeien van de nagel kan ontstaan door het te kort afknippen van de nagels of omdat de nagels van nature een bolling hebben.
Deze klacht komt het meeste voor bij jongeren tussen de 15 en de 24 jaar oud, maar dit kan ook op een latere leeftijd voorkomen.

Hielspoor/spina calcanei

Bij hielspoor is er sprake van een verkalking, bij de aanhechting van de peesplaat. Deze hecht hier aan het hielbeen.

Tijdens het lopen komt er veel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan bij de aanhechting van het bot, om dit te compenseren gaat het lichaam dan extra bot aanmaken. Waardoor de aanhechting van de peesplaat verkalkt.

Verstijfde grote teen / hallux limitus of rigidus

Een hallux limitus betekent dat er een beperkte bewegingsmogelijkheid is van het gewricht van de grote teen.

Een hallux rigidus betekent dat het gewricht van de grote teen volledig verstijfd is.

Deze klachten hoeven niet per definitie op te leveren. Wel kun je tijdens het lopen zien dat de afwikkeling anders verloopt. Over het algemeen komt deze aandoening meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Kromme en tunnelvormige nagel / hyperconvexe nagel

Een tunnelvormige nagel komt voornamelijk voor bij de grote teen. Dit kan komen door een trauma of kan erfelijk zijn.

Door deze kromming kan de nagel een verhoogde druk uitoefenen op de nagelwal wat voor klachten kan zorgen.

Dit uit zich voornamelijk in een drukkend gevoel van of op de nagel, met name tijdens het afwikkelen. Ook kan er sprake zijn van een ontsteking in de nagelwal.

Als je de vorm niet veranderd kan dit leiden tot een ingegroeide teennagel.

Schimmel of kalknagel / mycosenagels

Deze nagels zijn geïnfecteerd door een schimmel. Dit is zeer onschuldig maar wel besmetteling en komt bij 1 op de 10 mensen voor.

Een kalknagel kan ontstaan door het dragen van te nauwe en broeierige schoenen. Maar ook door vaatproblemen, diabetes mellitus, een slechte hygiëne of overmatig transpireren.

Een beginnende kalknagel kun je herkennen aan witte, gele en/of bruine strepen. Ook zal de nagel dikker worden en zal de groei afnemen.

Hamer- en klauwtenen

Bij een hamerteen is er sprake van een standsafwijking van een of meerdere tenen waarbij het eerste of het tweede kootje gebogen staat. Hierdoor gaat de teen dan in een geklauwde positie staan.

Deze stand van de stand van de tenen ontstaan omdat de pezen en de banden van de digiti te strak gespannen staan. Ook komt dit vaak voor bij mensen met een hollere voet waarbij de voorvoet lager staat dan de tenen. Om de stabiliteit zo goed mogelijk te waarborgen gaan de tenen, als het ware op zoek naar de grond waardoor deze afwijking optreedt. Het kan ook nog komen als er te kleine schoenen gedragen worden of als er sprake is van een medische aandoening zoals Reuma en Diabetes Mellitus.