Hiel en enkelklachten

Peesplaatontsteking / Fasciitis plantaris

Bij een fasciitis plantaris is er sprake van ontsteking van de peesplaat onder de voet.

De peesplaat onder de voet loopt als een waaier vanuit het hielbeen tot aan de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze peesplaat is niet erg elastisch, wat er voor zorgt dat de voetboog wordt ondersteund tijdens het lopen.

Een fasciitis plantaris kan ontstaan door standsafwijkingen in de voet, overbelasting, verkeerd schoeisel of toename van het gewicht.

De pijnklachten zijn voornamelijk ´s ochtends met het opstaan aanwezig of na een langere tijd van rust. De pijn bevind zich aan de onderkant van de voet en druk onder de voet wordt als pijnlijk ervaren.

Achillespees klachten/achilles tendinopathie

Bij een tendinopathie van de achillespees is er sprake van een ontsteking van de kuitspieren.

De achillespees is de pees die de kuitspieren verbind met het hielbeen. Als u klachten heeft aan de achillespees is er vaak sprake van een ontsteking waarbij er ook ontstekingsverschijnselen te zien zijn. Denk hierbij aan roodheid, warmte en/of zwelling rond de pijnlijke plek. Ook kan op de tenen staan, springen en hinkelen de pijn verergeren.

Deze klacht wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende voetstand waarbij het hielbeen gekanteld staat of door overbelasting. Hierdoor wordt aan de ene kant van de achillespees harder getrokken dan aan de andere kant.

Hielspoor/spina calcanei

Bij hielspoor is er sprake van een verkalking, bij de aanhechting van de peesplaat. Deze hecht hier aan het hielbeen.

Tijdens het lopen komt er veel trekkracht op de peesplaat die onder de voet loopt. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan bij de aanhechting van het bot, om dit te compenseren gaat het lichaam dan extra bot aanmaken. Waardoor de aanhechting van de peesplaat verkalkt.

Hielpijn bij kinderen / morbus Sever

Bij morbus Sever is er sprake van een pijnlijke groeischijf aan de achterzijde van de hiel. Op deze groeischijf hecht de achillespees aan en er is regelmatig sprake van grote trekkrachten. Door deze trekkrachten kunnen er pijnklachten ontstaan. Deze pijn wordt vaak als stekend of zeurend ervaren en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt vaak voor bij kinderen tussen de 8 en 15 jaar en je ziet het vaker bij jongens dan bij meisjes.

Verstuikte enkel/verzwikte enkel

Dit kan u gebeuren als u een verkeerde beweging maakt tijdens het sporten of als u zich verstapt.

Na het verstuiken van de enkel kunt u verwachten 8 weken lang uit de running te zijn.  , mocht u eerder beginnen kan dit de klachten alleen maar verergeren.

Meteen na het omslaan van de enkel, voelt u een scherpe kant aan de binnen- of buitenkant van de enkel. Na een een paar minuten neemt de scherpe pijn af, maar kunt u weer voorzichtig lopen. Nu kan er een blauwe plek en/of een zwelling ontstaan. Wanneer de zwelling afneemt , zakt het bloed naar de rest van de voet en kan ook voor een blauwe verkleuring ontstaan rond de hiel of de tenen.

Na het verstuiken van de enkel kunt u het beste de RICE methode toepassen. Dit houdt in dat u het beste rust kan houden, de enkel kan koelen, druk geven en het been omhoog leggen.

Knobbel op de hak / Haglundse exostose

Bij een haglundse exostose is er sprake van een botuitsteeksel aan de achterzijde van de hiel, hierbij is er sprake van abnormale botgroei.

Deze klachten komen vaak gepaard met een slijmbeursontsteking of achillespeesklachten.

Dit komt vaak door het te dragen van te strakke schoenen met een te harde hielkap, het lichaam reageert hierop door extra bot te vormen.

Vaak kunt u op de pijnlijke plek een harde zwelling zien die ook rood kleur. Ook is de achillespees verdikt en pijnlijk.