Beenklachten

Scheenbeenirritatie / Shin Splints of mediaal tibiaal stress syndroom

Bij Shin Splints is er sprake van een overbelastingsblessure van onderbeen. Deze klachten komen voornamelijk voor bij hardlopers, militaire en sporters die veel moeten springen.

Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De stabiliteit van het onderbeen word verzorgd door drie samenwerkende spieren. Deze hechten allen aan op de binnenkant van het onderbeen op een soort vlies. Bij overbelasting van deze spieren wordt er veel getrokken aan dit vlies, dit kan leiden tot irritatie en ontsteking van het lies.
Buiten deze trekkrachten heeft het been nog meer te verduren tijdens rennen en springen. Zo brengen de krachten die op het onderbeen werken een stressreactie teweeg op het bot.

Als je last hebt van shin splints dan ontstaar er een zeurende en stekende pijn aan de binnenkant van het onderbeen. Deze klachten verergeren tijdens het sporten en nemen na het sporten weer geleidelijk af.

Overbelasting kuitspier / surmenage van de musculus gastrocnemius

De musculus gastrocnemius is de tweekoppige kuitspier. Deze bevind zich aan de achterzijde van het onderbeen. Deze begint in de knieholte en hecht zich via de achillespees aan het hielbeen. Een surmenage van deze spier ontstaan door overbelasting van deze spier. Er wordt zoveel van de spier gevraagd dat het geen tijd heeft om zich te herstellen.
Met name tijdens het lopen ervaren de mensen de klachten. Ook kan de spier warmer aanvoelen, rood kleuren en eventueel gezwollen zijn.

Er kan bij verergering van de klachten ook een scheurtje ontstaan in de spier, dit noem je dan een zweepslag van de kuit.

Achillespeesklachten / achilles tendinopthie

De kuitspieren zijn erg sterk, hierdoor zijn de trekkrachten op de achillespees enorm groot. Deze trekkracht moet zo geleidelijk mogelijk verdeelt worden om blessures te voorkomen. Als het hielbeen gekanteld staat, ontstaat er een hoek tussen het onderbeen en het hielbeen, waardoor er aan een kant van de achillespees harder getrokken wordt dan andere kant. Dit veroorzaakt de overbelasting van deze pees. Mocht dit lang aanhouden, dan treden er ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmteverschil en zwelling op.

Deze klachten ontstaan door een combinatie van intrinsieke en extrinsieke factoren die meespelen.

Ook zijn er diverse pijnklachten die je kunt ervaren. Maar meestal wordt de pijn tijdens het sporten steeds erger en blijft hierna ook nog aanhouden. Ook kunnen er ontstekingsverschijnselen ontstaan.

Beenlengteverschil

Bij een hamstringletsel is er sprake van een  plotseling blessure aan de hamstrings . Dit zie je vaak bij sporters. Door een overbelasting ontstaan er miniscule scheurtjes in de spier waardoor deze vatbaarder wordt voor blessures, vooral als de spier niet voldoende rust kijgt

Deze klacht geen een zeurende en/of krampende pijn aan de achterzijde van het bovenbeen en de bilregio. Ook kan er sprake zijn van krachtsverlies

Kuitklachten

Bij een kuitklachten is er vaak sprake van een overbelasting van de kuitspieren. Als het hielbeen gekanteld staat, ontstaat er een hoek tussen het onderbeen en het hielbeen, waardoor er aan een kant van de achillespees harder getrokken wordt dan andere kant. Dit veroorzaakt de overbelasting van deze pees en dus ook van de spier. Houdt deze overbelasting langer aan kunnen er ontstekingsverschijnselen zoals, roodheid, warmteverschil en zwelling optreden. Omdat er veel verschillende klachten van de kuiten zijn kunnen de symptomen verschillen per blessure.