Ontwikkeling van de voeten en benen bij kinderen

De voeten en benen van een kind zijn volop in de groei en ontwikkelen zich voortdurend. In deze blog lichten wij uit hoe een normale ontwikkeling van de benen en voeten eruitziet bij kinderen.

Leeftijd: pasgeboren tot 1 jaar
Een baby heeft plat uitziende voeten en de benen hebben een O-vorm. Die plat uitziende voeten zijn geen platvoeten. Het vetkussen dat onder de voetboog zit vult de ruimte dat zorgt voor dit andere uiterlijk. Het heeft als functie demping te geven om de voeten te beschermen en zorgt voor een groter contactoppervlak. Dat is superhandig als kinderen leren lopen.

Op deze leeftijd zijn nog niet alle botstructuren aanwezig. Wist je dat het laatste botje in de voet pas vanaf het 6e levensjaar wordt ontwikkeld? Ook de voet- en beenspieren moeten zich nog ontwikkelen, door veel te trappelen met zijn/haar benen worden deze ‘getraind’.

Leeftijd 1 tot 2 jaar
In deze leeftijdsfase zal het kind zijn eerste stapjes zetten (10-18 maanden). Dit gaat meestal vanzelf; het kind gaat staan en lopen zodra het hier klaar voor is. Het is belangrijk om dit proces niet overdreven te stimuleren, ieder kind doet dit in zijn eigen tempo.
Vanaf ongeveer 1,5 jaar wordt de stand van de benen steeds rechter en het lopen steeds zekerder.

Leeftijd 2 tot 6 jaar
De verandering van de beenstand zet zich geleidelijk voort; door het staan en lopen verandert deze naar een ‘X-stand’. Rond de leeftijd van 4 jaar is deze stand op het hoogte punt, waarna het geleidelijk aan weer naar een rechte stand zal veranderen.

Ook de voetstand ontwikkelt zich verder. In deze fase knikken de enkels vaak naar binnen. Dit is, tot op zekere hoogte, normaal. Wanneer u merkt dat het ene been meer naar binnen staat dan het andere been of dat een voet meer naar binnen knikt dan de andere voet, wordt dit als afwijkend gezien en is het raadzaam een kinderpodotherapeut te raadplegen.


Leeftijd 6 tot 8 jaar

Tussen deze leeftijdsfase ontstaat er een normale stand van de voeten en benen. De beenstand behoort recht te zijn en de voeten behoren nu een voetboog en een rechte enkelstand te hebben.

Twijfelt u of maakt u zich zorgen over de voet- en/of beenstand van uw kind, neem gerust contact op zodat onze kinderpodotherapeut met u mee kan kijken.

Deel dit bericht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief