Nagelklachten: Ingegroeide nagels

Nagels zijn belangrijk en het is vervelend als u daaraan klachten heeft. Voor de meeste nagelklachten kunt u terecht bij de (medisch)pedicure. Bij ernstige problemen helpen wij u graag uw klachten te voorkomen en te behandelen. Want podotherapeuten behandelen naast voetklachten en/of klachten die ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet ook huid- en nagelaandoeningen.

De meest voorkomende nagelklacht is een ingegroeide nagel.

Ingegroeide teennagel
Een ingegroeide teennagel ontstaat meestal door het afscheuren of verkeerd afknippen van de nagel. Dit komt vaak voor bij de nagel aan de grote teen. Ook kan een oorzaak zijn dat u inadequaat schoeisel draagt; bijv. te smalle of te puntige schoenen. Door een ingegroeide nagel kan een pijnlijke ontsteking ontstaan.
Soms heeft de nagel een afwijkende vorm, een hyperconvexe (‘bolle’) nagel of een tunnelnagel. De nagel drukt hierdoor tegen de zijkanten van het nagelbed. De kans bestaat dat de nagel gaat ingroeien. Een afwijkende vorm van de nagel kan erfelijk bepaald zijn. Maar kan ook ontstaan door (regelmatig) stoten, het dragen van te krappe schoenen of ouderdom.

Behandeling
Naar aanleiding van het onderzoek wordt er in overleg met u een behandelplan op maat gemaakt. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk;

Instrumentele behandeling
Tijdens de instrumentele behandeling wordt de druk (en daarmee de pijn) aan de zijkant van de nagel verminderd door regelmatig dode (vaak verharde) huidcellen te verwijderen.
De huid aan de zijkant van de nagel kan eventueel nog beschermd worden en drukvrij gelegd worden met een speciaal gaasje. Het prikken of snijden van de nagel in de huid wordt hierdoor voorkomen.

Orthonyxie (nagelbeugel)
Er kan tevens voor gekozen worden om orthonyxie te starten om de hyperconvexe (bolle) nagel te corrigeren. Er wordt dan een nagelbeugel geplaatst. De nagelbeugel bestaat uit een op maat gemaakte, dunne metalen draad en wordt op de nagel vastgezet met gel. Het dragen hiervan geeft geen beperkingen en is vrijwel niet voelbaar.
Er vindt ongeveer iedere zes weken een controle plaatst. Tijdens deze controle wordt de beugel verwijdert, waarna de nagel geknipt wordt en de beugel, indien nodig, opnieuw gespannen en herplaatst word. Deze behandeling is nodig tot uw nagel recht is gegroeid en niet meer aan de zijkant in de huid drukt. De duur van de periode dat een nagelbeugel moet worden gedragen, verschilt per persoon.
De behandeling met een nagelbeugel is veel minder pijnlijk en ingrijpend dan een operatie aan de nagel. (Een operatie aan de nagel wordt doorgaans niet uitgevoerd door de podotherapeut, maar door uw huisarts of een specialist in het ziekenhuis).

Ontstoken nagel
Bij een acute ontsteking rondom de nagel wordt de ingegroeide nagelpunt verwijdert. Daarna wordt de huid beschermd door een speciaal gaasje tussen de nagel en de huid.
Bij een acute ontsteking is het belangrijk dat u uw voeten zo droog mogelijk houdt. Neem bij een ontsteking GEEN voetenbad. Hierdoor wordt de huid week, waardoor de nagel makkelijker in de huid kan groeien. Bovendien planten micro-organismen (schimmels en bacteriën) zich sneller voort in een vochtige, warme omgeving.

Do’s
U kunt een ontstoken nagel het beste dagelijks verzorgen met een desinfecterend middel en afdekken met een schone pleister. Er zijn diverse middelen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Vraag uw podotherapeut welk product u het beste kunt gebruiken.

Afspraak maken Voor advies of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen: via [email protected] Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag- t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur en op vrijdagochtend van 8.30 – 12.30 uur op T 0475 215621.

Wist u dat?

Een verloren of verwijderde teennagel soms wel achttien maanden nodig heeft om volledig aan te groeien.

Deel dit bericht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief