Mijn kind loopt op zijn/haar tenen

Tenenlopen, het niet/nauwelijks neer zetten van de hiel tijdens het lopen, kent verschillende oorzaken. Veel jonge kinderen zetten de voorvoet en de tenen als eerste neer op de grond. Als kinderen net beginnen met zelfstandig lopen, is dit heel normaal. Na een aantal maanden lopen kinderen vaak over de hele voet.

Tenenlopen kan dus bij een normale ontwikkeling passen.

Gewoonte

Een mogelijke oorzaak van tenenlopen zou kunnen zijn dat het een gewoonte is geworden. Dat betekent dat het tenenlopen niet wordt veroorzaakt door een afwijking van bijv. de botten, spieren, pezen, gewrichten of het zenuwstelsel. Het kind kan de hiel op de grond neer zetten en kan op verzoek ‘op platte voeten’ lopen. Vaak gaat het kind daarna weer op de tenenlopen. Meestal verdwijnt het tenenlopen alsnog vanzelf. Indien nodig verwijzen we door naar een kinderfysiotherapeut.

Pathologisch tenenlopen

Het kan zijn dat er een medische oorzaak aan het tenenlopen ten grondslag ligt. Dan noemen we dit ‘pathologisch tenenlopen’. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een afwijking van de botten, spieren of pezen. Door een verkorte kuitspier/achillespees kan de hiel (bijna) niet plat op de grond komen. Pathologisch tenenlopen kan ook ontstaan door neurologische aandoeningen, spierziekten of gedragsstoornissen.

Kinderpodotherapeut

Wanneer is het raadzaam om naar een kinderpodotherapeut te gaan?

– Als uw kind niet met de hele voet plat op de grond kan staan en/of lopen.

– Als uw kind eerst met de hele voet op de grond liep en daarna op de tenen is gaan lopen.

– Als uw kind klaagt over pijn aan de voeten en/of benen.

– Als er grote links-rechts verschillen zijn in de voeten en/of benen.

Twijfelt u of maakt u zich zorgen over het looppatroon van uw kind, neem gerust contact op zodat onze kinderpodotherapeut Jeanine van de Venne met u mee kan kijken.

Deel dit bericht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief